UNDER CONSTRUCTION
Wat doet een Vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is iemand die vertrouwelijke ondersteuning en advies biedt aan personen die te maken hebben gehad met ongewenst gedrag, discriminatie of andere negatieve situaties op de werkvloer. Ze spelen een belangrijke rol bij het creëren van een veilige en respectvolle werkomgeving.
Een vertrouwenspersoon heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden. Zo bieden ze initiële ondersteuning en begeleiding aan medewerkers die slachtoffer zijn geworden van ongewenst gedrag en die hulp en advies nodig hebben. Ze onderzoeken ook of er mogelijkheden zijn voor een informele oplossing van de situatie. Daarnaast informeren ze het slachtoffer over andere mogelijke oplossingen, zoals het indienen van een formele klacht of het zoeken naar andere vormen van gerechtigheid.
Naast het bieden van individuele ondersteuning, speelt een vertrouwenspersoon ook een rol bij de afhandeling van klachten. Ze kunnen helpen bij het onderzoeken van de situatie en bieden begeleiding aan het management. Daarnaast dragen ze bij aan de ontwikkeling en implementatie van beleid en maatregelen ter voorkoming en aanpak van ongewenst gedrag, discriminatie en andere negatieve situaties op de werkvloer.
Voor wie is een Vertrouwens gesprek
Voor verschillende individuen of groepen is een Vertrouwenspersoon geschikt of zelfs noodzakelijk.
Medewerkers op de werkvloer
Een vertrouwenspersoon kan door een organisatie worden aangesteld als aanspreekpunt voor medewerkers die te maken krijgen met ongewenst gedrag zoals agressie, geweld, pesten, discriminatie, intimidatie of seksuele intimidatie.
Bedrijven en Instellingen
Naast het begeleiden van uw werknemers bij een melding geeft een extern vertrouwenspersoon ook advies, kijkt mee naar uw PSA en RI&E, adviseert u in het optimaliseren van het beleid om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen en geeft op aanvraag voorlichting/presentaties en trainingen.
Individuen die met persoonlijke uitdagingen worden geconfronteerd
Vertrouwenspersonen kunnen nuttig zijn voor individuen die te maken hebben met persoonlijke problemen, zoals geestelijke gezondheidsproblemen, relatieproblemen of andere persoonlijke uitdagingen. Ze bieden individuen een veilige en vertrouwelijke ruimte om zich te uiten en begeleiding te zoeken.
Slachtoffers van misbruik of intimidatie
Vertrouwenspersonen kunnen bijzonder nuttig zijn voor personen die te maken hebben gehad met misbruik, intimidatie of enige vorm van mishandeling. Zij kunnen steun en begeleiding bieden en slachtoffers helpen inzicht te krijgen in hun mogelijkheden om gerechtigheid of ondersteunende diensten te zoeken.
Voordelen externe Vertrouwenspersoon
- onafhankelijk, objectief en onpartijdig
- geen zorgen en kosten voor bijscholing en certificering
- kostenbesparend
- geen collega of onderdeel van de bedrijfscultuur
- melder houdt zelf de regie
- professionele begeleiding
Wat doet een externe Vertrouwenspersoon
Deze houdt zich bezig met meldingen omtrent ongewenste omgangsvormen zoals pesten, (seksuele) intimidatie, agressie en discriminatie, en met integriteitskwesties zoals fraude, diefstal, machtsmisbruik, misbruik van bedrijfsmiddelen.
De drie hoofdtaken van een Extern Vertrouwenspersoon:
- Opvangen, begeleiden en adviseren van melders
Aanspreekpunt en opvangen van de melder. In gesprek gaan en samen kijken naar oplossingen, inzicht geven in mogelijke te volgen routes en de mogelijke consequenties van deze routes bespreken. - Voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie
Een extern Vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol in het creëren en behouden van een veilige werkomgeving. Deze analyseert voorvallen, adviseert hierover en verwijst eventueel door naar andere professionals. Een extern Vertrouwenspersoon kan indien gewenst voorlichting geven over gewenst en ongewenst gedrag binnen een organisatie. Deze informeert de organisatie over wettelijke en vaktechnische ontwikkelingen. - Gevraagd en ongevraagd advies geven aan bestuur en management
Een extern vertrouwenspersoon geeft gevraagd en ongevraagd advies aan alle managementlagen, OR en Human Resources. Bij een externe Vertrouwenspersoon kan ook de organisatie advies vragen over wat te doen bij ongewenst gedrag. De externe Vertrouwenspersoon geeft dan advies over wat te doen bij ongewenst gedrag en adviseert over mogelijke vervolgstappen. De Vertrouwenspersoon geeft input over het te voeren beleid en al deze adviezen worden ook verwerkt in het jaarverslag.
Tevens kan een externe Vertrouwenspersoon ook een klankbord zijn voor interne Vertrouwenspersonen.
De gesprekken doe ik zowel in het Nederlands als in het Engels
De veilige en integere werkplek
Welkom in het Vertrouwens coffee cafe!